Dagtocht naar het onbewoonde Rottumeroog

Rottumeroog is Nederlands meest noord-oostelijk gelegen waddeneiland. Het is maar klein. Vanaf een duintop kun je het hele eiland overzien. In het westen zie je het veel grotere Rottumerplaat. Aan de overkant van de oostelijk gelegen Eems, zie je Borkum. Het eiland is onbewoond. De laatste bewoners, het gezin van eiland-voogd Toxopeus, vertrokken in september 1965. Sinds die tijd is SBB er de baas. Het eiland is niet vrij toegankelijk.

Datum: vrijdag 30 september
Plaats van vertrek: visserijhaven Lauwersoog 
Aanvang: 10.00 uur     Einde: 23.00 uur
Aantal deelnemers: 30
Kosten: €85,00 p.p. (inclusief lunch)

Oversteek Lauwersoog - Rottumeroog
U vaart met het voormalig beurtschip Noordster (of Boschwad) van Lauwersoog naar Rottumeroog en terug. Terwijl het schip zich ca. 3 uur lang (enkele reis) een weg zoekt door de meanderende vaargeul, geniet u van het weidse uitzicht over het wad. In de verte ziet u de torenspitsen van Groninger kerken en de windmolens in de Eemshaven boven de dijk uitsteken. Het schip vaart langs Rottumerplaat, waar u een goede kans maakt een grote groep zeehonden te zien. De vaartocht is met hoog water, terwijl het tijdens de wandeling op het eiland juist laag tij is. In de overgang kunt u de wadvogels van en naar hun voedselplekken zien trekken.

Op het eiland
Bij Rottumeroog gaat u van boord en loopt door het lage water naar het eiland. Hier wordt u rondgeleid door de gids van Staatsbosbeheer. Deze vertelt u over de geschiedenis van het eiland, het beheer en beleid, de flora en fauna en andere ontwikkelingen. Sinds 2014 is het eiland geheel onbebouwd; er staat alleen een kleine schuilhut. De tocht over het eiland duurt 3-4 uur afhankelijk van windrichting en tij. De totale expeditie beslaat ca. 12-13 uur.

Ligplaats Noordster (of Boschwad) / visserij-haven Lauwersoog
* bij Lauwersoog ANWB-bord "Lauwersoog-industriegebied" volgen
* direct! na oprijden haventerrein rechtsaf (volg asfaltweg)
* sla direct na parkeerterrein van visrestaurant VISSER VIS linksaf
* op kade rechtsaf en doorrijden tot de twee steigers achter in de haven waar de "Boschwad" ligt  
   afgemeerd  (is voor de "bocht-naar-links")
* parkeerplaats naast kade bij boot    
* indien de boot vanwege onvoorziene omstandigheden niet gehaald kan worden graag telefonisch
   melden:  06 – 51858450 of  06-10391251
* tom-tom: haven 46 / 9976 VN

Eten en drinken
Bij de dagtocht zijn inbegrepen: koffie of thee met koek bij aankomst en voor onderweg een linnen tasje met vier volkoren broodjes met ham en kaas, een mueslibol, een appel en water. Op de terugreis krijgt u groentesoep. In verband met de zwaarte van de excursie en frisse weersomstandigheden raden wij u aan extra proviand mee te nemen. Tegen contante betaling zijn aan boord evt. extra koffie/thee en versnaperingen verkrijgbaar.

Meenemen
Op het wad en tijdens de wandeling op Rottumeroog kan het al snel fris zijn, zeker aan dek van een varend schip. Tijdens de wandeling kan voor een regenbui niet worden geschuild. Neem daarom altijd voldoende warme kleding en regenkleding mee. Vergeet ook niet muts en sjaal.
Op Rottum is geen aanlegsteiger. Het schip valt op ongeveer 1 km afstand van het eiland droog. De wadwandeling naar het eiland voert soms door ondiepe plassen of een geultje. Neem dus waterschoenen, sandalen of oude sportschoenen mee. Voor de wandeling op het eiland zijn (droge) stevige schoenen een must. Een handdoekje en een paar extra sokken moeten ook mee in de rugzak.

Aanmelden
Bij voorkeur per email. Vermeldt altijd: Naam, plaatsnaam, telefoonnummer en aantal deelnemers. 

Kosten / betalen
Kosten bedragen €85,00 inclusief koffie en thee bij ontvangst, lunchpakket, soep. 
Het inschrijfgeld kan overgemaakt worden naar bankrekening NL24SNSB0917767845 t.n.v. De Pierewaai in Groningen o.v.v. "Rottumeroog 30-09-2016". Uw aanmelding is definitief als het inschrijfgeld op de Pierewaai-rekening is bijgeschreven.
Let op! Reserveringen voor Rottumeroog-excursies kunnen niet gewijzigd of geannuleerd worden.

Afgelasting / annuleren
Bij onveilige weersomstandigheden of erg hoog/laag water gaat de excursie niet door. Kijk voor mededelingen omtrent annulering de middag voor geplande datum vanaf 14.00 uur op weblog www.staatsbosbeheerrottum.wordpress.com.

Het tij wacht nooit. Derhalve kan er niet worden gewacht op laatkomers!

Met vriendelijke groeten, 

Bram Adema, 
050-3601750,
06-10391251

rottum vanuit de lucht

noordster a

Verrassende dagtochten in het Waddenland

Telefoon: 050 3601750
E-mail: info@depierewaai.nl

Meest geboekte programma:
Avondtocht Schiermonnikoog

Like ons op Facebook

Volg ons op Facebook!

Direct uw offerte aanvragen

rottum met kaap
logo de pierewaai